Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen eiwitdieet

Hoeveel kan ik per week afvallen?

Met het volgen van het eiwitdieet vallen de meeste mensen gemiddeld een kilo per week af. Doordat je in de eerste week veel vocht kunt verliezen, is het mogelijk dat, je aan het einde van de week meer kilo’s kwijt bent. Een kilo per week afvallen, is een gemiddelde en dus geen absoluut gegeven. Wie bijvoorbeeld meer gaat sporten en bewegen, heeft kans om meer dan een kilo per week af te vallen. Maar er zijn ook mensen, die minder dan een kilo per week afvallen. Als daar geen verandering in komt tijdens het volgen van het eiwitrijke dieet, dan kun je eventueel contact opnemen met een diëtiste.

Waaruit kan een maaltijd bestaan?

De maaltijd tijdens het volgen van een eiwitdieet kan bestaan uit een combinatie van vlees of vis gecombineerd met groenten. Kies vooral voor magere soorten met weinig vet, zoals biefstuk, kalkoenfilet, kipfilet of tartaar. Voor vis geldt, dat tonijn, garnalen en kreeft prima soorten zijn. Met betrekking tot groenten wordt er een ruime keuze geboden met uitzondering van maïs, doperwten, peulvruchten en wortels. Ook kaas kan prima deel uitmaken van de maaltijd.

Mag ik ook tussendoortjes eten?

Het eiwitdieet is prima vol te houden, omdat je geen honger hoeft te lijden en ook gewoon tussendoortjes kunt nemen. Kies dan wel voor snacks zonder koolhydraten en neem bijvoorbeeld een stukje kaas, een eitje, tomaten, boterhamworst met augurk, olijven of asperges met ham. Een kaasplankje of vleesplankje mag je trouwens ook als tussendoortje nemen. Je kunt ook gebruikmaken van dieetproducten als tussendoortje, zoals eiwitrepen.

Moet ik extra vitamines nemen tijdens het eiwitdieet?

Fruit bevat veel vitamines, maar het wordt juist afgeraden om fruit te eten tijdens het eiwitdieet. Maar dat betekent nog niet dat je te weinig vitamines binnenkrijgt. Doordat er veel groente wordt gegeten, wordt het gebrek aan vitamines, die je normaal via fruit opneemt gecompenseerd. Heb je toch twijfels, dan kun je besluiten om extra vitamines via een supplement in te nemen. Kies dan wel voor een supplement met vitamine D. Overigens bevat het eiwitdieet minder calcium dan de aanbevolen hoeveelheid van 1000 mg per dag. In dat opzicht zou je wel de keuze kunnen maken om extra calcium tabletten te nemen tijdens het dieet. Maar als je dat niet doet, dan zal dat verder ook weinig tot geen gevolgen hebben.

Waarom krijg ik een vreemde smaak in mijn mond?

Het is vervelend om een vreemde smaak in je mond te krijgen als je het eiwitdieet wat langer volgt. Maar het is wel een teken, dat het dieet zijn werk doet. Bij de verbranding van vetten komen namelijk afvalstoffen vrij, die ketonen worden genoemd. Deze stoffen zorgen ervoor, dat je een vreemde smaak in je mond krijgt. Om de vervelende smaak in je mond tegen te gaan, kun je een suikervrij snoepje of suikervrije kauwgom eten of regelmatig je tanden poetsen.

Is het wel gezond om het eiwitdieet te volgen?

Het volgen van het eiwitdieet is een gezonde manier van gelijkmatig afvallen. Maar er wordt wel aangeraden om na tien weken weer langzaam meer koolhydraten en vezels in het voedingspatroon op te nemen. Het eiwitdieet is bedoeld om af te vallen, maar is geen levensstijl, die je de rest van het leven moet aanhouden. Voor bepaalde groepen heeft het eiwitdieet juist een extra gezond effect, zoals voor diabetici en voor mensen met een hoge bloeddruk. Voornamelijk ook, omdat een lager gewicht voor beide groepen een positief effect heeft op de gezondheid. Overigens is het eiwitdieet niet geschikt voor zwangere vrouwen, maar afvallen tijdens de zwangerschap is in ieder geval niet aan te raden.

Waarom is het eiwitdieet zo succesvol?

Het eiwitdieet is een succesvol dieet, omdat het vet afbreekt in je lichaam en omdat je geen hongergevoel hoeft te hebben. Tijdens het dieet krijgt je lichaam weinig koolhydraten binnen. Aangezien koolhydraten normaal gesproken een energiebron vormen, zal het lichaam tijdens het volgen van het dieet beginnen met het afbreken van vet. Er kan dan immers geen gebruik worden gemaakt van de koolhydraten als energiebron, waardoor automatisch de vetreserve wordt aangesproken. Een extra voordeel van dit succesvolle dieet is, dat je spiermassa wel blijft bestaan. Je verliest dus voornamelijk vet en vooral in het begin ook veel vocht.

Waar vind ik recepten voor het eiwitdieet?

Er zijn enorm veel recepten beschikbaar, die uitstekend geschikt zijn om te gebruiken tijdens het eiwitdieet. Dat geldt zowel voor het ontbijt als voor de lunch en voor de avondmaaltijd. Op deze website kun je al een groot aantal recepten vinden met eiwitrijke en koolhydraatarme producten. Er zijn zo veel recepten beschikbaar, dat je elke dag weer gevarieerd kunt eten. Natuurlijk kun je op basis van de ingrediënten van recepten ook zelf een gerecht samenstellen en producten toevoegen of weglaten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om elke dag eenzijdige maaltijden voorgeschoteld te krijgen. Als aanvulling of vervanging heb je bovendien de mogelijkheid om van dieetproducten als maaltijdvervangers, eiwitrepen of eiwitrijke shakes gebruik te maken.

Hoe voorkom ik het jojo-effect?

Het eiwitdieet kun je volgen tot je streefgewicht is bereikt, maar niet langer dan tien weken achter elkaar. Na een periode van drie maanden, kun je weer beginnen met het eiwitdieet als je in de eerste periode het streefgewicht nog niet hebt bereikt. Maar als je stopt met het eiwitdieet schuilt er natuurlijk altijd het gevaar, dat je weer aankomt. Gezond blijven eten met een langzame opbouw van meer koolhydraten en vezels wordt aangeraden. Het is ook verstandig om te blijven bewegen en langzaam meer volkorenproducten te eten net als magere zuivelproducten en fruit. Het is niet vreemd als je de eerste week één tot twee kilo aankomt. Dat wordt namelijk veroorzaakt door de inname van koolhydraten en opname van water in je lichaam.