Test Jezelf

Test jezelf

De BMI staat als afkorting voor Body Mass Index en geeft de verhouding weer tussen het gewicht en de lengte van personen. De BMI is dus een uitstekend instrument om te bepalen of er sprake is van een gezond gewicht of overgewicht. De uitkomst is altijd een indicatie, want per individu kunnen zich natuurlijk verschillen voordoen in de lichaamsbouw en eigenschappen als de verhouding van het spieren, botten en vetten. Maar als uit de BMI blijkt, dat er sprake is van overgewicht, dan kan dat zeker serieus worden genomen. In de medische wetenschap wordt er namelijk ook gebruikgemaakt van deze meetmethode.

Uitkomst BMI

Je kunt heel simpel zelf je BMI uitrekenen door de handige tool daarvoor te gebruiken, waarbij je het lichaamsgewicht en je lengte moet invoeren. Door het gewicht in kilo’s te delen door je lengte in het kwadraat wordt de uitkomst vastgesteld. Als er sprake is van een BMI met een uitkomst boven de 25, dan is er sprake van overgewicht. In dat geval biedt het volgen van een eiwitdieet de mogelijkheid om weer op een gezond gewicht te komen en je streefgewicht te bereiken. Bij een uitkomst van 25 tot en met 27 is er sprake van een licht overgewicht en daarboven tot en met een BMI van 30 is er sprake van matig overgewicht. Er wordt van ernstig overgewicht gesproken als de uitkomst van de berekening boven de 30 uitkomt. Al bij een licht overgewicht kan het volgen van het eiwitdieet een uitkomst zijn en zeker ook indien er sprake is van matig of ernstig overgewicht.

Overgewicht?

Als de BMI laat zien dat je overgewicht hebt en je daar wat aan wilt doen, dan heb je vele mogelijkheden om gewicht te verliezen. Maar veel diëten leveren niet het gewenste resultaat op lange termijn. Bovendien krijg je vaak een hongergevoel en ligt het jojo-effect altijd op de loer. Met het volgen van een eiwitdieet hoef je geen honger te lijden en kun je voorkomen, dat je na afloop van het dieet weer aankomt. Dat is meteen ook het succes van dit dieet. Met het dieet heb je de mogelijkheid om gemiddeld een kilo per week af te vallen. Er is dan sprake van gelijkmatig gewichtsverlies en dat levert op de lange termijn een veel beter resultaat op dan een zogenoemd crashdieet, waarbij het de bedoeling is om zo veel mogelijk gewicht per week kwijt te raken. Bovendien past het volgen van een eiwitdieet prima in een gezond voedingspatroon. Het dieet is bedoeld om voor een bepaalde periode te volgen, maar niet langer dan tien weken achtereen. Je hoeft dus niet voor de rest van je leven je aan het eiwitdieet te houden, maar kunt rustig weer een regulier voedingspatroon aannemen als het streefgewicht bereikt is.