Hoe werkt het eiwitdieet

Het eiwitdieet is gebaseerd op het gericht verbranden van vet met als belangrijk kenmerk, dat er geen hongergevoel ontstaat. De inname van eiwitten zorgt namelijk voor een vol gevoel. Spiermassa gaat tijdens dit dieet niet verloren. En dat is belangrijk, want de spieren in je lichaam verbruiken veel energie. De basis van het volgen van een eiwitdieet is weinig tot geen koolhydraten nemen en veel eiwitrijke voeding eten. Koolhydraten zorgen er namelijk voor, dat de bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Het lichaam zal dan gestimuleerd worden om vet aan te maken. Tijdens het volgen van het eiwitrijke dieet beperk je dus de inname van koolhydraten, zodat het vet alle gelegenheid krijgt om te verbranden zonder dat de spiermassa wordt aangetast. Het dieet schrijft voor, dat koolhydraatrijke producten, zoals rijst, aardappelen, brood en suikers zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Eieren, vlees en vis maken echter wel een belangrijk deel uit van het voedingspatroon van het eiwitdieet.

Geheim van het eiwitrijke dieet

Het geheim van het succes van het eiwitrijke dieet is dat je geen hongergevoel krijgt, zoals bij vele andere diëten wel het geval is. Daarom is het eiwitdieet ook eenvoudig vol te houden. Er hoeft alleen maar rekening te worden gehouden met de keuze voor voedselproducten, waarbij koolhydraten dus vermeden dienen te worden. Bij dit dieet word je niet op rantsoen gesteld, maar kun je net zo lekker eten als je wilt. Als er maar rekening wordt gehouden met wat je wel en niet mag eten. Bij welk ander dieet kun je als tussendoortje een kaasplankje of vleesplankje nemen? Maar er is nog een geheim. En dat is dat het eiwitrijk dieet gegarandeerd succes oplevert. Het is dus eenvoudig om het streefgewicht te bereiken als dit dieet gevolgd wordt. Gemiddeld genomen vallen mensen, die het eiwitdieet volgen een kilo per week af. Dat is prima, want gelijkmatig afvallen, levert op lange termijn meer succes op dan bijvoorbeeld het volgen van een crashdieet. Overigens betreft het een gemiddelde. Het is dus heel goed mogelijk dat je minder gewicht per week kwijtraakt. De eerste week komt het ook voor, dat er drie kilo gewicht verdwijnt. Maar dan is er veelal ook sprake van verlies van vocht. Bij het volgen van het eiwitdieet wordt de bloedsuikerspiegel langer laag gehouden. Het verteren van eiwitten neemt veel tijd in beslag, zodat de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt. Bij het eten van veel koolhydraten is er juist sprake van een snellere vertering, waardoor je sneller een hongergevoel krijgt. Bovendien kost het je lichaam meer energie om eiwitrijke producten te verwerken. Dat betekent, dat je lichaam meteen een deel van de ingenomen energie weer zal verbruiken.

Eiwitten en koolhydraten

Eiwit is een voedingsstof en dat geldt ook voor koolhydraten. Beide voedingsstoffen leveren energie aan het lichaam. Eiwit is een bron van aminozuren, die weer bouwstenen vormen voor de eiwitten in het lichaam. In plaats van eiwitten wordt er ook wel gesproken over proteïnen. Dat is ook de reden waarom het eiwitdieet ook wel proteïnedieet genoemd wordt. Bij het volgen van een eiwitdieet kiezen veel mensen voor het gemak van zogenaamde eiwitshakes. Dat is een prima alternatief voor degene die niet de voorkeur geeft aan het nemen van een hartig ontbijt of lunch. Maar het belangrijkste bij het volgen van het dieet is, dat er sprake is van een beperking van de koolhydraten. Koolhydraatarme maaltijden en eiwitrijke gerechten vormen dus de basis, waarbij je overigens gebruik kunt maken van honderden recepten.

Koolhydraatarm en eiwitrijk dieet

Voor het afvallen van gemiddeld een kilo per week, is het belangrijk om bij het bereiden van gerechten rekening te houden met de balans tussen eiwitten en koolhydraten. Maar het is ook belangrijk om bij de keuze voor voedingsproducten de voorkeur te geven aan producten met meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vind je bijvoorbeeld in olijfolie. Met betrekking tot de groenten heb je een ruime keuze in de wijze van bereiding, zoals het koken van groenten, het roerbakken of het rauw eten. Het wordt afgeraden om maïs, doperwten en peulvruchten te eten. Bij het bereiden van een salade wordt geadviseerd om naast de sla, komkommer, selderij, radijsjes, tomaten en paprika toe te voegen. Een maaltijdsalade kan aangevuld worden met vis, zoals garnalen of tonijn. Of met vlees, zoals kip of kalkoen. Kaas mag ook worden toegevoegd. Het eiwitdieet houdt ook in, dat er sprake moet zijn van een beperking van suikerhoudende producten. Ook daar zitten namelijk koolhydraten in. En aangezien fruit van zichzelf over natuurlijke suikers beschikt, wordt aangeraden om het eten van fruit tijdens het volgen van het eiwitdieet te beperken. Een vitaminetekort zal niet snel ontstaan, maar als aanvulling kun je eventueel een vitaminesupplement met vitamine D nemen. Bij dit dieet is er alle ruimte om van een tussendoortje te genieten, zo lang er maar geen koolhydraten in het product zitten. Je kunt bijvoorbeeld een augurk met boterhamworst als snack nemen of een in ham gewikkelde asperge.

Streefgewicht bereiken

Het streefgewicht bereiken is mogelijk met het eiwitdieet, maar het is afhankelijk van de mate van overgewicht, hoe lang dat zal duren. Er wordt namelijk aangeraden om het eiwitdieet niet langer dan een periode van tien weken te volgen. Na afloop van deze periode zullen er eerst weer meer koolhydraten en vezels in het voedingspatroon moeten worden opgenomen. Vervolgens is het de bedoeling om op gewicht te blijven. Heb je na tien weken je streefgewicht niet bereikt, dan is het verstandig om pas na een periode van twaalf weken weer verder te gaan met het volgen van het eiwitdieet. Voor het bereiken van het streefgewicht, wordt ook aangeraden om meer te gaan bewegen. Je lichaam verbruikt dan nog meer energie, waardoor je meer calorieën verbrandt. Bovendien maakt meer bewegen deel uit van een gezonde levensstijl en krijgt je lichaam een betere conditie. Succes met het volgen van het eiwitdieet.